Subscriu-te al newsletter

GITA BLAK

AV/HALL X2019

Željka Blakšić AKA Gita Blak neix a Zagreb, Croàcia. És una artista interdisciplinària que treballa amb pel·lícules de 16 mm, vídeos, actuacions i instal·lacions. Explora la política a través de la perspectiva de condicions polítiques i socials particulars. La seva pràctica s’inspira sovint en la subcultura de l’època dels noranta a Croàcia, moment en què els moviments punk, anarco i ecològics van tenir una renovació. La resistència es va manifestar a través de la cooperació i la reunió de diferents grups socials alternatius. Aquest entorn experimental es va convertir en “la universitat de rebel·lió”: una força clau on van tenir veu noves expressions de democràcia, justícia, valors comuns i llibertat d’expressió. Blakšić ha exposat nombroses vegades als Estats Units i a Europa. Les seves últimes actuacions i exposicions es van presentar a Filmwerkstatt Düsseldorf (Alemanya), Framer Framed (Amsterdam), Museum of Modern Art (Nova York), Herzliya Museum (Herzliya), Gallery Augusta (Helsinki), Los Sures Museum (New York), Recess (Nova York), AIR Gallery (Nova York), Offenbachplatz, (Colònia), BRIC Contemporary Art Gallery (Nova York) i molts altres. Va rebre el premi Residency Unlimited & National Endowment for the Arts Award de 2017 com a artista resident a Nova York, la subvenció de Recess Session Residency and Via Art al 2016, va guanyar l’AIR Gallery Fellowship a Nova York el 2014/2015, el premi The District Kunstund Kulturförderung Studio de Berlín al 2012, el premi Paula Rhodes Memorial Award a Nova York el 2010, etc.

Més recentment ha residit a la Fondazione Pistoletto de Biella, Itàlia i al Museumsquartier a Viena, Àustria. Actualment treballa en un projecte a Alserkal Avenue, a Dubai, Emirats Àrabs Units.

“New Generation” és un curtmetratge animat que es presentarà dins l’AV/Hall del Festival Exabrupto. Aquest curt es basa en fotografies de la revista START, un dels diaris més populars dels anys setanta i vuitanta de tot el territori de l’antiga Iugoslàvia. Forma part d’un projecte més gran que neix de la investigació  i de la passió per la recopilació d’objectes, textos i imatges d’arxiu d’Europa de l’Est, més concretament de Iugoslàvia. La seva naturalesa híbrida combina les característiques d’un diari que presenta elements eròtics amb els d’una revista intel·lectual centrats en l’anàlisi progressiva, emancipadora i crítica dels assumptes actuals que posen de manifest els diversos usos del discurs sexual en el context cultural i polític del socialisme.

El punt d’inici d’aquesta investigació és el número 485 de START, una revista publicada a l’estiu de 1985. Gita Blak presenta aquest material en un context experimental completament nou.

instagram.com/zeljkagitablak

gitablak.com

facebook.com/gita.blak.1